
Gradini Japoneze
Exista mai multe feluri de gradini japoneze:
- gradini in stil kanshou, care sunt admirate din interiorul casei
- gradini construite in jurul unui lac, fiind admirate din barca
- gradini contruite pentru ceremonia ceaiului - sunt admirate dealungul drumului ce duce la casa de ceai
- gradini kaiyū-shiki care ofera o noua panorama la fiecare intorsatura a drumului.
- gradini uscate, karesansui. Ele nu contin apa si au putine plante dar de obicei apa este sugerata prin aranjarea speciala a pietrisului.

Desi sunt considerate in general sanctuare de tranchilitate care dau posibilitatea evadarii din viata de zi cu zi, gradinile japoneze au diverse scopuri. Unele invita la contemplatie dar pot fi construite si pentru recreatie, pentru a expune plante rare sau expozitii de pietre neobisnuite.
Kaiyu-shiki sau Gradinile de Promenada cer vizitatorului sa treaca prin toata gradina pentru a o putea aprecia la adevarata ei valoare. O poteca atent construita duce observatorul prin fiecare parte a gradinii. Suprafete denivelate sunt plasate in locuri precise pentru a forta oamenii sa se uite in jos la momentul potrivit. Cand acestia isi vor ridica privirea vor avea in fata ochilor un frumos ornament care are scopul revitalizarii spiritului omenesc. Acest model este cunoscut in lumea peisajelor japoneze drept principiul "ascunde si dezvaluie".


Printre diferite stiluri de grădini japoneze se numără și karesansui, grădini japoneze de roci ori Grădini Zen, ce sunt grădini de meditatie (în care folosirea nisipului alb sugerează apa); roji, grădini simple, rustice cu pavilioane unde servirea ceaiului, în cadrul ceremoniei ceaiului, ește principala ocupatiei; kaiyū-shiki-teien, grădini de promenadă sau de plimbare, în care vizitatorul urmărește un anumit traseu pentru a descoperi peisaje executate cu remarcabilă precizie (ce pot fi observate doar din anumite puncte ale traseului) și tsubo-niwa, mici grădini ce înfrumusetează curtile interioare ale unor clădiri, care sunt astfel construite.​





