top of page

      ÃŽn Feng Shui, qi înseamnă de cele mai multe ori, energie de natură organică ce curge în spaÅ£iu. Qi este forÅ£a vieÅ£ii care stă la baza tuturor lucrurilor ÅŸi fiinÅ£elor. Qi poate fi definit drept un câmp informaÅ£ional care leagă toate fiinÅ£ele între ele cu mediul înconjurător. Qi mai este denumit ÅŸi ‘’respiraÅ£ia vieÅ£ii’’ sau ‘’respiraÅ£ia dragonului cosmic’’.

Termenul Feng Shui, care se traduce literal ‘’vânt-apă’’ – cele doua elemente care influenţează curgerea energiei prin spaţiu, reprezintă în mod figurativ arta şi ştiinţa de a trăi în armonie cu mediul înconjurător. Poate fi considerat o ştiinţă pentru că se bazează pe formule clare şi pe calcularea direcţiilor magnetice pentru aplicarea formulelor. O mare parte din Feng Shui poate fi privită ca o artă pentru că necesită o judecare şi interpretare subiectivă a datelor culese.

    Felul în care reacÅ£ionăm ÅŸi sentimentele sunt afectate în mare măsură de tot ceea ce ne înconjoară de aceea, învăţând cum să-Å£i organizezi în mod corespunzător toate obiectele care ne înconjoară, ne putem îmbunătăţi vieÅ£ile în mare măsură.

Teoria celor cinci elemente reprezintă unul dintre fundamentele artei Feng Shui. În limba chineză această teorie este cunoscută sub denumirea WU XING. WU reprezintă cifra 5, iar alăturarea cuvântului XING poate fi tradusă prin – cinci energii Chi diferite, care acţionează în moment diferite. Cele cinci elemente sunt Apa, Lemnul, Focul, Pământul şi Metalul.

    APA – energia aceasta e prezentă în special iarna, reprezintă succesul financiar, dar ÅŸi inundaÅ£iile sau în limbajul Feng Shui, riscul de a pierde tot într-un interval de tipm extreme de scurt. Apa este un puetrnic element feng shui care poate dezvolta atât consecinÅ£e positive, cât ÅŸi negative. Acest element este recomandat tuturor celor care urmăresc creÅŸteri ale veniturilor. Reprezentând un flux permanent al banilor, Apa ÅŸi implicit elementele representative acestui element trebuie poziÅ£ionate în birou sau acasă astfel încât să atragă venituri tot mai mari ÅŸi nu să faciliteze scurgerile financiare. Elementele de apă pot fi reprezentate prin acvarii, fântâni decorative, peisaje acvatice sau de iarnă sau obiecte de culoare albă sau albastru. Elemente ca saltele cu apă sau apă Å£inută în diferite recipiente nu sunt indicate pentru că aceasta nu circula.

    LEMNUL – aceste element este asociat vântului, îi corespund: primăvara, culoarea verde, numerele 3-4, est ÅŸi sud est ca puncte cardinal. Lemnul este un symbol al creÅŸterii, al progresului. Elementul lemn poate fi reprezentat printr-o plantă, un arbust sau prin obiecte de culoare verde. Mobile din lemn nu reprezintă acest alement, deoarece nu este vorba de ceva viu. Lemnul, prin plantarea mai multor plante în zona de est ÅŸi sud – est al camerei unde lucrezi sau unde locuieÅŸti este benefică.

    FOCUL - elemental foc este uscat ÅŸi călduros, îi corespunde anotimpului rece, culorile roÅŸu, purpuriu, portocaliu închis ÅŸi roz, cifra 9 ÅŸi sudul cu direcÅ£ia cardinală. Printre cele 5 elemente, focul conÅ£ine cea mai are mare concentraÅ£ie de Yang. El reprezintă pasiunea ÅŸi acÅ£iunea, activitatea ÅŸi miÅŸcarea rapidă. Poate fi reprezentat printr-o candelă sau o lumânare parfumată aprinsă, printr-o lampă sau veioză cu un bec de culoare roÅŸie, printr-o sobă sau ÅŸemineu sau prin diferite obiecte de culoare roÅŸie. Focul este singurul element Feng Shui care se răspândeÅŸte în toate direcÅ£iile. Radiază, emană caldură ÅŸi, necontrolat, poate distruge ÅŸi să creeze dezastre. ÃŽn acelaÅŸi timp focul poate adduce faimă, lumină ÅŸi success spontan.

    METALUL – elemental metal este uscat ÅŸi corespunde toamna ca anotimp, culorile alb, argintiu ÅŸi auriu, cifrele 6-7 ÅŸi directiile cardinal vest ÅŸi nord vest. Metalul este simbolul concentrării dat ÅŸi al flexibilităţii. Poate fi reprezentat de obiecte din alamă, oÅ£el, argint, aur, cupru, figurine din bronz, rame de fotografii, pendule, mobilier din fier forjat. Elemental metal poate fi reprezentat ÅŸi de sunetele unei capcane de vânt, de muzică de pian sau de clopoÅ£ei. Metalul este elemental feng shui cel mai uÅŸor de controlat. El îşi păstrează o aură de excplusivitate care confer o putere covârÅŸitoare tuturor celor care îi apreciază calităţile.

    PÄ‚MÂNTUL – elemental pământ este umed ÅŸi corespunde vara târzie, culorile maro, galben ÅŸi portocaliu deschis, cifrele 2-5-8 iar ca puncte cardinale nord este, sud vest ÅŸi central. Pământul este un simbol al stabilităţii, al încrederii ÅŸi al siguranÅ£ei. Poate fi reprezentat prin pietre, ceramină, figurine din ciment, diferite obiecte de culoare maro, galbene sau portocaliu deschis. Călduros ÅŸi plăcut privirii, pământul este cel mai accesibil dintre cele 5 elemente feng shui. Pământul este ocrotitorul căminului ÅŸi, în combinaÅ£ie cu alte elemente îţi conferă stabilitate ÅŸi noroc pe plan financiar, totuÅŸi fi foarte atent cum asociezi pământul în sistemul stelelor zburătoare. Orice greÅŸeală în acest sens îţi poate crea o evident predispoziÅ£ie către stări bolnăvicioase, ghinion ÅŸi accidente.

Se spune că în vremuril îndepărtate ar fi existat un mare dragon pe nume Yin care avea puteri să pornească uragane, să provoace catastrophe natural şi care dorea să înghită Soarele şi Luna. În spatele ei însă, apărea mereu Pasărea Phoenix pe nume Yang care prin abilitatea ei de a izbucni în flăcări făcea ca viaţa să renască din nou şi care apăra Soarele şi Luna. Văzând atâta risipă de energie, o putere divină îi transform pe cei doi în bărbat şi femeie. Având aceeaşi nevoi, cei doi se împacă şi încep să trăiască în armonie şi fericire.

     Ying ÅŸi Yang sunt două concept religioase care îşi au originea în filozofia ÅŸi metafizica chineză, care mai exact reprezintă înÅ£elegerea antică în ceea ce priveÅŸte funcÅ£ionarea ÅŸi relaÅ£ionarea lucrurilor care ne înconjoară.

Potrivit cosmologiei taiste, cercul reprezintă Tao, adică umitatea nediferenţiată din care se nasc toate formele de viaţă. Jumătatea neagră şi cea albă din interiorul cercului reprezintă Yan şi Yang, energia primordial feminină şi cea esenţial masculină, prin a căror interacţiune se manifestă viaţa, adică cele 5 elemente pe care le-am învăţat în rândurile de mai sus.

     Curbele ÅŸi cercurile din acest simbol sugerează o miÅŸcare fluidă caleidoscopică, un vortex prin care Yin ÅŸi Yang se stimulează reciproc, îşi arată interdependenÅ£a, transformându-se continuu unul în celălalt. Nici unul din cele două principii nu poate exista fără celălalt, întrucât fiecare dintre ele conÅ£ine esenÅ£a celuilalt. Ziua devine noaptea iar noaptea se transform în zi. NaÅŸterea duce în timp la moarte, iar moartea devine naÅŸtere. Prietenii ajung să fie duÅŸmani, iar duÅŸmanii se transform în prieteni. Aceasta este învăţătura taoistă despre devenirea a tot ce există în această lume.

Yin – este reprezentat prin elemental pământ. Yin se contract şi se condensează. Reprezintă principiul pasiv din natură exprimat prin întuneric, răceală şi umezeală. La nivel uman simbolizează feminitatea şi inerţia.

    Trăsături caracteristice – reprezintă element întunecat, acesta fiind trist, pasiv, sobru. Yin este negru, iarna, frig, nord, noapte,Luna, liniÅŸte, interiorizare, apa, imaginaÅ£ie, intuiÅ£ie, creativitate, spate, inactivitate, odihnă, slăbiciune, albastru, verde.

Yang - este exprimarea forţei cereşti, Yang are calitatea de a se expansion. El reprezintă principiul active în natură exprimat prin lumină, caldură, uscăciune. La nivel uman, Yang reprezintă masculinitatea şi partea pozitivă a emoţiilor.

    Trăsături caracteristice – reprezintă elemental luminos, acesta fiind fericit, plin de vitalitate, active ÅŸi correspondent zilei. Yang este alb, vara, zi, sud, lumina soarelui, miÅŸcare, exteriorizare, faţă, vârf, active, ferm, analitic, agresiv, roÅŸu, galben.

Energia este într-o continuă curgere şi transformare, iar în decursul acestui process ea îmbracă trăsăturile Yin sau Yang în funcţie de condiţiile în care se manifestă. Atunci când analizăm energiile din mediul înconjurător este bine să ţinem cont că un lucru este Yin în raport cu alt lucru care este Yang şi viceversa. Acest lucru se aplică şi la persoane şi la interacţiunile dintre ele.

    ÃŽn cele din urmă putem observa că totul în viaţă are un rost ÅŸi un sens, trebuie doar să analizăm cu atenÅ£ie fiecare eveniment care apare în viaÅ£a noastră fie bun fie rău, astfel încât să rămânem într-un echilibru continuu.

    Simbolurile energiilor Yin ÅŸi Yang : femeie-barbat, întuneric-lumină, materie-spirit, pământ-cer, pasiv-activ, tigru-dragon, jos-sus, apă-foc, iarnă-vară, numere-pare-numere impare, lună-soare, rece-fierbinte, moarte-viaţă.

    Energiile chi nu au de-a face numai cu practica Feng Shui. Toate ÅŸtiinÅ£ele ezoterice chineze explică fenomenele în termeni de chi. Chi-ul curge în întreg mediul de trai, precum ÅŸi în interiorul corpului omenesc, având prin urmare, un impact direct asupra bunăstării omenirii.

    Energia chi se manifestă în felul în care ne exprimăm ÅŸi în modul în care ne îmbrăcăm, în care mâncăm, în care scriem ÅŸi în care ne comunicăm creativitatea. AÅŸadar, chi-ul ar trebui să conteze foarte mult pentru modul nostrum de a trăi, de a respire ÅŸi de a menÅ£ine o stare bună de sănătate.

    ÃŽn Feng Shui armonia chi-ului este esenÅ£ală pentru instruirea echilibrului în orice spaÅ£iu dat. Calitatea acestui echilibru este cea care adduce noroc. Atunci când chi-ului spaÅ£iului de trai devine dezechilibrat, încep să apară tot felul de probleme.

La fel, atunci când chi-ul din corp este dezechilibrat apar boli. Când echilibrul chi-ului din spaţiile de trai şi de lucru este afectat de modul în care sunt concepute şi construite clădirile – plasarea pereţilor, dispunerea încăperilor şi dimensiunea spaţiilor create – cunoaşterea felului în care se asigură un bun echilibru al chi-ului are un rol foarte important în crearea unui bun Feng Shui.

   ÃŽn plus, echilibrul chi-ului este afectat ÅŸi de trecerea timpului, pentru ca energia chi precum ÅŸi fluzul său sunt supuse unei condiÅ£i, schimbări ÅŸi transformări. Prin urmare există o dimensiune temporală pentru echilibrul chi-ului, ÅŸi, prin extensie, pentru calitatea Feng Shui-ului din orice spaÅ£iu. Iar atunci când aplicăm diferitele formule de feng shui ar trebui întotdeauna să gândim spaÅ£iul în termenii simbolului Tai-chi, adică al forÅ£elor Yin ÅŸi Yang ce alcătuiesc spaÅ£iul.

    Simbolul acesta exprimă forÅ£ele Yin ÅŸi Yang. Energia chi este exprimată prin simbolul tai-chi, înfăţiÅŸat ca un cer conÅ£inând doua părÅ£i, una neagră ÅŸi una albă, fiecare cu un ‘’punct’’ din cealaltă culoare. Partea albă a simbolului semnifică chi-ul Yang iar partea cea neagră simbolizează chi-ul Yin. ReÅ£ineÅ£i că există ÅŸi puÅ£in Yin în Yang ÅŸi viceversa.

   Yin este nemiÅŸcătoare în timp ce Yang este miÅŸcătoare. Imediat ce există miÅŸcare, cele doua forÅ£e ale chi-ului interacÅ£ionează ÅŸi în momentul acela limitele universului se manifestă. Acestea sunt exprimate drept cele ÅŸase energi, care, la rândul lor îşi găsesc expresia în cele cinci elemente. cele ÅŸase energii ÅŸi cele cinci elemente interacÅ£ionează, de asemenea, unul cu celălalt pentru a da naÅŸtere la ceea ce textele numesc ‘’ cele zece mii de lucruri’’. Din studiul modului în care interacÅ£ionează diferitele energii chi sunt aplicate spaÅ£iului de trai formulele de Feng Shui.

bottom of page