top of page

       Înfățișarea unei gheișe variază de-a lungul carierei, de la culorile vii ale unei gheișe ucenice, la înfățișarea sobră a unei gheișe experimentate.

    Cosmetice

   Gheisele folosesc foarte multă pudră albă și au obiceiul să iși contureze buzele cu roșu, iar ochii sunt accentuați cu negru și roșu.

    Îmbrăcăminte

      Gheișele poartă kimono. Gheișele-ucenice au kimonouri viu și divers colorate cu un obi (eșarfă care se leagă în jurul brâului) extravagant. Gheișele mai experimentate poartă kimonouri cu stiluri, modele și culori mai sobre. Se spune că o gheișă niciodată nu este văzută cu un kimono mai mult de o dată în timp ce produce divertisment. Kimonourile gheișelor sunt decoltate la spate, pentru că în lumea japoneză, ceafa și gâtul sunt folosite în ritualul seducției bărbaților.

​     Culorile și modelele kimonoului sunt, de asemenea, în funcție de anotimp și de evenimentul la care participă. Iarna, de exemplu, gheișa poate fi văzută purtând peste kimono un palton de lungimea trei-sferturi căptușit cu mătase pictată de mână. kimonourile căptușite sunt purtate în timpul anotimpurilor mai friguoase, iar cele necăptușite în timpul verii. Un kimono poate necesita de la doi la trei ani pentru a fi creat, pictat și brodat.

     Gheișele se încalță cu sandale cu talpa foarte înaltă, zori, când merg afară, și poartă doar tabi (șosete albe) înăuntru. Când vremea este ploiasă gheișele se încalță cu niște saboți de lemn, numiți geta. Gheișele ucenice au niște saboți speciali din lemn negru lăcuit, okobo (sau pokkuri).

    Coafură

    Coafurile gheișelor au variat de-a lungul istoriei. În trecut, femeile iși purtau părul pe umeri în unele perioade, și prins desupra capului în altele. În secolul al XVII-lea a aparut tradiționala shimada, un fel de coc elaborat, purtat de gheișele consacrate.

     Există 4 feluri importante de shimada:

  • taka shimada, un coc purtat de obicei de către gheișele tinere, necăsătorite;
  • tsubushi shimada, un coc mai turtit, purtat în general de către femeile mai în vârstă;
  • uiwata, un coc care este legat sus cu o fâșie de crep de bumbac colorat;
  • un stil care seamnănă oarecum cu o piersică tăiată în două, purtată numai de maiko.

     Coafurile sunt decorate cu piepteni și agrafe numite (kanzashi). În secolul al XVII-lea, și imediat după Restaurația Meiji, pieptenii erau largi și bătători la ochi, de obicei mai înfloriți pentru femeile de rang superior. În era modernă, pieptenii sunt mai mici și mai puțin bătători la ochi.

     Gheișele erau învățate să doarmă cu gâtul pe niște mici suporturi ("takamakura") în loc de perne, astfel încât să își țină coafura în stare perfectă până a doua zi. Pentru a impune acest obicei, mentorii lor puneau orez în jurul suportului. Dacă capul gheișei aluneca de pe suport, în timp ce aceasta dormea, orezul se lipea de păr stricând coafura.

      Multe gheișe moderne folosesc peruci în viața lor profesională.

bottom of page